Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη καλωσορίζει, πλέον, τους επισκέπτες του στη Lindesnes της Νορβηγίας. Εγκατεστημένο στο νοτιότερο σημείο της νορβηγικής ακτογραμμής, εκεί που συναντώνται οι θύελλες από τον βορρά και το νότο, τα θαλάσσια είδη ευδοκιμούν στα υφάλμυρα νερά, για να δημιουργήσουν μια φυσική αφθονία στη βιοποικιλότητα του χώρου. Το εστιατόριο που σχεδιάστηκε από την Snohetta λειτουργεί, επίσης, ως ερευνητικό κέντρο για τη θαλάσσια ζωή.

Στη Νορβηγική γλώσσα, η λέξη “under” έχει διπλή έννοια. Από τη μια σημαίνει “κάτω” και από την άλλη σημαίνει “θαύμα”, γεγονός που σίγουρα αντιπροσωπεύει το εστιατόριο. Το μισό εστιατόριο είναι βυθισμένο στη θάλασσα, και η μονολιθική μορφή του, μήκους 34 μέτρων, εμφανίζεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ ακουμπά, απευθείας στο βυθό της θάλασσας, πέντε μέτρα πιο κάτω.

Η δομή έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενσωματώνεται πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η τραχύτητα του σκυροδέματος θα λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, καλωσορίζοντας φύκια να κατοικήσουν πάνω του. Με τα χοντρά τοιχώματα από σκυρόδεμα που κείτονται στην ακτογραμμή, η δομή είναι κατασκευασμένη έτσι, ώστε να αντέχει την πίεση από τις δύσκολες συνθήκες της θάλασσας.

Ακόμα, το τεράστιο παράθυρο του εστιατορίου προσφέρει θέα στον βυθό, ο οποίος μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών και τις ποικίλες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα οριζόντιο παράθυρο, πλάτους 11 μέτρων και ύψους 3,4 μέτρων, και προσφέρει μια οπτική πύλη προς τη θάλασσα, συνδέοντας τους επισκέπτες με την άγρια φύση, με ιδανικό τρόπο.

Ως μεταφορά για το ταξίδι της κατάβασης από τη γη στη θάλασσα, τα πάνελ με επένδυση από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα παραπέμπουν στα χρώματα ενός ηλιοβασιλέματος, που πέφτει στον ωκεανό. Η λεπτή κομψότητα των υφασμάτινων πάνελ οροφής προσδίδει γαλήνια ατμόσφαιρα στο κτίριο.

Η Snohetta, σε συνεργασία με τοπικό εργαστήριο ξυλουργικής, σχεδίασε μια σειρά επίπλων αποκλειστικά για το εστιατόριο, με μια καρέκλα ως κεντρικό τεχνούργημα. Η καρέκλα έχει σχεδιαστεί ως μία συνεχής μορφή, που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα κλαδιά, εξελίσσονται φυσικά γύρω από το στέλεχος του δέντρου. Μέσω της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων χειροτεχνίας, η σειρά επίπλων αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία του έργου, που δεν είναι άλλη από την “φύση στο επίκεντρο”.


Περισσότερα εστιατόρια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα βρείτε εδώ:

Γαστρονομία και design κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Άρθρο από το 2ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/