Σε προηγούμενες πρακτικές σχεδιασμού, η AD ARCHITECTURE πάντα ωθούσε τους επαγγελματίες της σε επικίνδυνες επιλογές, για να παραβιάσουν τους κανόνες και να δημιουργήσουν ένα αντιληπτό και πρωτόγνωρο σχέδιο στο χώρο.

Αυτή τη φορά, η ομάδα σχεδιασμού ενσωμάτωσε μια προοπτική out-of-the-box, ενώ παρέμεινε προσηλωμένη στην αγορά και την επιχειρηματική λογική. Αυτό πρέπει να είναι για τη δημιουργία κάτι μοναδικό στην πόλη. Αυτό το είδος διασκέδασης και εξερεύνησης της πόλης είναι ένα κίνητρο για τους επισκέπτες ώστε να κάνουν ανακαλύψεις και να βρουν τη μοναδικότητα.

Αυτό είναι το πρώτο έργο της AD ARCHITECTURE που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός καφέ και ενός μπαρ. Το έργο βρίσκεται στο Shenzhen OCT-Loft Creative Culture Park. Το Shenzhen είναι μια πόλη γεμάτη δυνατότητες και το Creative Culture Park είναι μια συγκέντρωση ανθρώπων με δημιουργική παραγωγή. Το Πάρκο περιβάλλεται από μια πολιτιστική και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, με κάθε είδους ανακαινισμένα εργοστάσια, καταπράσινο τοπίο και γέρικα δέντρα. Όλα αυτά ενέπνευσαν την ομάδα σχεδιασμού να σκεφτεί πώς να δημιουργήσει αντίκτυπο και εντύπωση για το μπαρ, να προσελκύσει πελάτες και να ενισχύσει την εμπορική του λειτουργία.

Η AD ARCHITECTURE ήλπιζε να δημιουργήσει μια νέα αίσθηση έντασης στον καλλιτεχνικό χώρο, να επιτύχει μια νέα ανακάλυψη σκεπτόμενος προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αναδείξει τη μοναδικότητα του χώρου με μια «ριζοσπαστική» προσέγγιση.

Με την ενίσχυση των υπαρχουσών μορφών, η AD ARCHITECTURE δημιούργησε ένα περίπλοκο χωρικό βασίλειο γεμάτο οπτικές παραλλαγές. Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα παρουσιάζει έναν χώρο με τόσο ριζοσπαστικό τρόπο.

Αν και είχε αυτοπεποίθηση σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, η ομάδα εξακολουθούσε να είναι νευρική για τη νέα περιοχή στην οποία δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους πριν. Η καθαρή σχεδιαστική προσέγγιση συνδέει πολύπλοκα σχεδιαστικά στοιχεία, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα σε έναν ρεαλιστικό χώρο.

Το έργο δημιουργεί σκηνές αφήγησης με έντονη αίσθηση εμπειρίας. Η ιστορία συντίθεται από παροδικές εικόνες. Ο επικεφαλής σχεδιαστής, XiePeihe, θέλει ο χώρος να εμπλουτιστεί από τη συμμετοχή των χρηστών, ως αποτέλεσμα του στιγμιαίου κατακερματισμού. Αν και αυτές οι εικόνες μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν την ιστορία, είναι απροσδιόριστες ή με τα λόγια του σχεδιαστή, είναι «ψυχεδελικές εικόνες».

Αυτές οι κατακερματισμένες εικόνες αναδύονται συνεχώς και ξεθωριάζουν, δημιουργώντας εμπειρίες γεμάτες εκπλήξεις. Ολόκληρος ο χώρος είναι εσωτερικά ελεύθερος και μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικά σενάρια. Η αίσθηση της ρευστότητας του χώρου δημιουργεί έναν διάλογο με τους ανθρώπους και διαμορφώνει μια δυναμική σκηνή. Η μορφή του χώρου είναι γεμάτη φαντασία: μπορεί να είναι μια σπηλιά, μια διαστημική κάψουλα ή ένας νευρώνας… Μπορεί να εναλλάσσεται ευέλικτα μεταξύ της αναψυχής ενός καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας και του ενθουσιασμού ενός μπαρ με ουίσκι τη νύχτα.

Σε αυτό το έργο, η AD ARCHITECTURE σκέφτηκε το σχεδιασμό του χώρου από στρατηγική άποψη. Πίσω από αυτή τη φαινομενικά επικίνδυνη λύση κρύβεται η πολυετής σχεδιαστική εμπειρία της ομάδας σχεδιασμού και η έντονη γνώση της αγοράς. Οι σχεδιαστές είδαν μια αλλαγή στην αγορά που δεν είχε ο πελάτης και χρησιμοποίησαν τις επαγγελματικές τους σχεδιαστικές δεξιότητες για να δημιουργήσουν έναν επώνυμο χώρο για καταναλωτές υψηλής καθαρής αξίας.

Design firm: AD ARCHITECTURE
Τοποθεσία: Shenzhen, Guangdong
Έκταση: 200 s.m.
Φωτογράφος: Ouyang Yun