Το αρχιτεκτονικό γραφείο K-STUDIO ανέλαβε το 2019 τη σχεδίαση του εστιατορίου Helios που βρίσκεται στο FOUR SEASONS ASTIR PALACE HOTEL στη Βουλιαγμένη. Το έργο βρίσκεται στην περιοχή της πισίνας του ξενοδοχείου Ναυσικά, με τμήμα του να εκτείνεται μπροστά από το μέτωπο του κτιρίου του ξενοδοχείου, παράλληλα στην πισίνα, και με θέα στη θάλασσα, ενώ το υπόλοιπο τοποθετείται εγκάρσια σε αυτό, σε σχήμα Γ, περιβάλλοντας τη γωνία της πισίνας κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο. Το πρώτο τμήμα, πλησιέστερο στο ξενοδοχείο, είναι το εστιατόριο και μπαρ, για τα οποία ζητήθηκε να σχεδιαστεί ένας υπόστεγος χώ- ρος για 180 κουβέρ, κατανεμημένα σε ζώνες καθιστικών, low dining και standard dining.

Η Four Seasons προόριζε αυτό το μέρος, τόσο για χώρο χαλάρωσης, όσο και για bar-restaurant. Για την ταυτότητα του χώρου, δημιουργήθηκε μια συνέχεια της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής του υπάρχοντος κτιρίου του ξενοδοχείου, μιας εμβληματικής αρχιτεκτονικής, με ισχυρό το στοιχείο του ορθογωνικού κανάβου. Αξιοποιήθηκε αυτός ο κάναβος ως οδηγός, για να υπο- διαιρεθεί ο χώρος και να επεκταθεί μέσα στο κτίριο, τοποθετώντας ένα στέγαστρο από πάνω του, για να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερων ροών γύρω από την πισίνα, αποφεύγοντας το συναγωνισμό με το κτίριο από πίσω. Η λευκή αλουμινένια πέργκολα σέβεται τον κάναβο και συμμορφώνεται στο γραμμικό, ορθοκανονικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτιρίου.

Το αλουμίνιο επιτρέπει στην πέργκολα να ανταποκριθεί στις υλικές καταπονήσεις του παρα- θαλάσσιου κλίματος, αλλά την κάνει και οπτικά σημαντικά πιο ελαφριά από το κτίριο, σαν ένα σκίτσο μπροστά του. Αυτή η πέργκολα μετασχηματίστηκε γρήγορα σε μια σειρά από επιμέρους πέργκολες, με διαφορετικά ύψη, που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση μεταξύ τους και δημιουργούν ευκαιρίες για μικρότερες ομαδοποιημένες ζώνες από κάτω τους.

Θεωρήθηκαν δύο πυρήνες: ένας για τη μπάρα του εστιατορίου και ένας για τη μπάρα των ποτών. Αυτοί οι δύο πόλοι έλξης έχουν διαφορετικούς τύπους καθισμάτων εκατέρωθέν, και μια ελεύθερη ροή κυκλοφορίας και οπτικών συνδέσεων μεταξύ τους, εκθέτοντας την περίτεχνη παρασκευή και παρουσίαση των πιάτων και ποτών με την υπογραφή της Four Seasons. Το δάπεδο υποδιαιρεί τον κάναβο της πέργκολας διά του δύο, δημιουργώντας μικρότερες περιοχές σε ποικίλα ύψη, επιτρέποντας συνθήκες οικειότητας μέσα στο γενικό άνοιγμα. Ετσι, ενώ η πέργκολα ενοποιεί το χώρο, το δάπεδο τον διασπά. Μια σειρά από κουρτίνες διαμορφώνουν εφήμερα όρια μεταξύ των ζωνών, προσθέτουν μια παιχνιδιάρικη κίνηση στο χώρο και μια ήπια αίσθηση ιδιωτικότητας.

Στο cocktail bar και τις γύρω ζώνες καθιστικού, το δάπεδο σπάει και διαχέεται στην παραλία μπροστά, σχηματίζοντας μικρές περιοχές χαλαρών καθιστικών με fire pits, για ακόμα πιο αυθόρμητες συναντήσεις. Εξαιρετική προσοχή δόθηκε στην ενσωμάτωση των προϋπάρχοντων δέντρων και βράχων, εγκαθιστώντας το κτίριο ομαλά στο χώρο.

Η πέργκολα πλέκεται γύρω και μεταξύ των δέντρων, και τα επιτρέπει να αναδυθούν από μέσα της σε «στιγμιότυπα συρραφής». Η γενική εντύπωση είναι μίας κομψής λευκής κατασκευής, που αποτίει φόρο τιμής στο σχεδιασμό, στο χαρακτήρα και στο ήθος του γειτονικού κτιρίου, επεκτείνοντας τη φορμαλιστική του αρχιτεκτονική σε ένα χώρο πιο διαγραμματικό, γεμάτο με φως και κίνηση.

Άρθρο από το τελευταίο τεύχος του CABARE – the cafe bar restaurant – Magazine!
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος: cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2021