Πάντα το burger είχε κεντρικό ρόλο στο street food, τα τελευταία χρόνια, όμως,  αυτό το αγαπημένο γρήγορο γεύμα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυναμικές τάσεις στο φαγητό, μπαίνοντας στο menu κάθε καλού εστιατορίου αλλά και κάθε all day χώρου.

burger

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το burger:

  • Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός burger είναι το κρέας από το οποίο δημιουργήθηκε το μπιφτέκι. Ιδανικό κρέας θεωρείται η μοσχαρίσια σπάλα ή το στήθος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα λίπους, γεγονός που κάνει το μπιφτέκι ζουμερό και τρυφερό.
  • Για ένα ιδανικό ψήσιμο, το medium-well είναι η ασφαλής οδός για ένα απολαυστικό πιάτο.
  • Τα burger από Angus Beef προτιμώνται ιδιαίτερα από τους ενημερωμένους καταναλωτές, που εκτιμούν αυτήν την σκωτσέζικη ράτσα η οποία εκτρέφεται και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η τιμή τους ανεβαίνει κατά πολύ.
  • Το burger μπορεί να παρασκευαστεί και από βιολογικό ή και σιτεμένο μοσχάρι. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο μαλακό, έχει πιο έντονη γεύση και αποτελεί επιλογή για κάθε καλό εστιατόριο.
  • Τα burger δεν φτιάχνονται μόνο από μοσχάρι. Συνηθισμένη είναι μια μικρή προσθήκη χοιρινού κιμά (έως 20%), κάτι που ενισχύει τη γεύση, εφόσον γίνεται με τον σωστό τρόπο. Αντίστοιχα, υπάρχουν και burger από κρέας πουλερικών, από βουβαλίσιο κρέας, αποκλειστικά από χοιρινό, αλλά ακόμη και χορτοφαγικό, από λαχανικά ή φαλάφελ.
  • Όσον αφορά το ψωμί, καλύτερα είναι να αποφεύγονται τα βιομηχανικά και να χρησιμοποιούνται τα χειροποίητα ψωμάκια, τόσο για τη γεύση όσο και για την ικανότητά τους να κρατούν πιο καλά όλα τα υλικά.
  • Μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα και άλλες σος είναι ιδανικό να χρησιμοποιούνται μόνο χειροποίητες, φτιαγμένες από τον ίδιο μάγειρα. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις συνοδευτικές τηγανιτές πατάτες που πρέπει να είναι φρέσκιες, χωρίς καμιά αμφιβολία.
  • Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι να αποφεύγονται τα κλασικά τυριά και να γίνονται πειραματισμοί με ελληνικά κασέρια, γραβιέρες ή ακόμη και καπνιστά τυριά.
  • Όσον αφορά την τιμολόγηση και την ένταξη στο menu casual χώρων, αυτό που προτείνεται είναι δύο διαφορετικές εκδοχές ποσότητας. Δηλαδή, μια κανονική ποσότητα και μια extra large μερίδα. Για premium εστιατόρια, 1-2 ποιοτικές προτάσεις burger αρκούν, οι οποίες ιδανικά πρέπει να είναι signature, δηλαδή απόλυτα πρωτότυπες συνταγές.
ΠΗΓΗ: