Το Crazy Pianos είναι αδιαμφισβήτητα ένα διαφορετικό bar. Αντί ενός DJ, δύο κόκκινα πιάνο υπάρχουν στο χώρο για να διασκεδάσουν τους επισκέπτες στο δείπνο και στα ποτά τους. Η αναδημιουργία του γνωστού κλαμπ μουσικής Crazy Pianos αποτέλεσε την αφετηρία μιας νέας ιστορίας για τον χώρο. Το νέο interior design θα έπρεπε να προωθεί τη νέα εμπορική στρατηγική της επιχείρησης, στοχεύοντας σε ένα περισσότερο απαιτητικό κοινό, από ότι σε ένα ευρύτερο ηλικιακό πεδίο.

Όλες οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν, ωστόσο, χωρίς να χαθεί η ουσία του αρχικού concept: η διασκεδαστική και ανέμελη ατμόσφαιρα, που καταφέρνει να ξεσηκώσει τον κόσμο στην πίστα χορού.

Οι οδηγίες προς το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν ξεκάθαρες: “ένας τρελός, διαφορετικός και σέξι χώρος”.
Το αρχιτεκτονικό studio “el equipo creativo” ανταποκρίθηκε με ένα σχέδιο πλούσιο σε γωνίες γεμάτες «υπονο- ούμενα» και τρελές ιστορίες. Δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα που προσκαλεί τους επισκέπτες να παρασυρθούν και να χάσουν το μυαλό τους. Άλλωστε, ένας από τους στόχους του έργου ήταν η δημιουργία καινοτόμων εμπειριών και αλληλεπιδράσεων.

Η διάταξη είναι οργανωμένη από σαφώς διαφοροποιημένες περιοχές που περιβάλλουν το ενεργειακό κέντρο του χώρου, που είναι τα πιάνα, πάνω σε μια μικρή σκηνή. Κάθε περιοχή έχει σχεδιαστεί ως μια νέα σκηνογραφία μέσα στην ίδια ταινία, ξεκινώντας από το «Ticket Carrousel» και καταλήγοντας στο «Art Gallery» ή το «VIP Cages». Οικεία ή κοινωνική, άνετη ή ενεργητική, κάθε πελάτης θα βρει την ιδανική γωνιά για εκείνον, ανάλογα με τη διάθεσή του. Ελαφρώς ανυψωμένες πλατφόρμες εξασφαλίζουν ότι όλες οι περιοχές έχουν ορατότητα προς τη σκηνή, ενώ τα οργανικά τους σχήματα ρέουν και καλούν τους πελάτες να κινούνται και να κοινωνικοποιούνται. Ταυτόχρονα, καθώς η νύχτα κυλά, τα τραπέζια γύρω από τα πιάνο εξαφανίζονται, μετατρέποντας αυτή την περιοχή σε μια ζωντανή πίστα χορού.

Η ομάδα των designers αποφάσισε να ορίσει τα δύο μπαρ ως δύο ενεργειακούς πόλους που εξισορροπούνται με τα πιάνο. Με μια συναρπαστική και διαφοροποιημένη προσωπικότητα, το σχέδιο εκπλήσσει τους πελάτες, ενώ τους καλεί για αλληλεπίδραση. Σχεδιασμένο με σκάλες στα δύο άκρα του, το “Catwalk Bar” έχει, κυριολεκτικά, μετατραπεί σε ένα ανυψωμένο επίπεδο. Στην απέναντι πλευρά, το “Blow Bar”, ένα μικρό και οικείο κυκλικό μπαρ προσκαλεί τους πελάτες (με τη σέξι εμφάνιση και την εορταστική ατμόσφαιρα) να πλησιάσουν, να πιουν και να συνο- μιλήσουν. Τα οργανικά σχέδια στους τοίχους και στα πατώματα, τα χαλιά, και οι καμπυλωτές πλατφόρμες, βοηθούν να δημιουργηθεί μια ροή στον χώρο σε συνδυασμό με μια ρομαντική αίσθηση κήπου. Παράλληλα, πολύχρωμα κομμάτια επίπλων και συμβολικά αντικείμενα με σουρεαλιστικό περιεχόμενο αφήνουν τον επισκέπτη να παίξει και να παρασυρθεί. Τα χρώματα που κυριαρχούν στον χώρο είναι σκούρα. Κυρίως κόκκινες, πράσινες, μπλε και μωβ αποχρώσεις βρίσκονται σε μεγαλύτερες επιφάνειες. Το πάτωμα είναι πλήρως καλυμμένο με χαλί στο οποίο αποτυπώνονται φύλλα από τροπικά φυτά. Το ίδιο μοτίβο απλώνεται και σε έναν τοίχο, ενώ άλλοι από τους υπόλοιπους τοίχους διακοσμούνται από ταπετσαρίες και posters της pop art, και άλλοι είναι μονόχρωμοι με υπερβολικά πολλούς πίνακες. Στον χώρο, όπου ο τοίχος είναι «ασφυκτικά» γεμάτος από πίνακες ζωγραφικής, η οροφή συνάδει με αυτό το πνεύμα διακόσμησης, και είναι και αυτή γεμάτη με αντίστοιχες κορνίζες. Τα καθίσματα, άλλοτε κόκκινα και άλλοτε πορτοκαλί, στο πίσω μέρος της πλάτης διακοσμούνται και αυτά με φωτογραφίες pop art, και συνδυάζονται με κοίλους καναπέδες γύρω από στρογγυλά τραπέζια.

Έχοντας αυτό κατά νου, το αρχιτεκτονικό γραφείο EL EQUIPO CREATIVO σχεδίασε το μπαρ ως μια κινηματογραφική αλληλουχία μιας σουρεαλιστικής ταινίας, η οποία γίνεται αντιληπτή σταδιακά καθώς κάποιος εισέρχεται στον χώρο.

Μια εικόνα που σίγουρα παραπέμπει σε άλλη εποχή. Οι χρυσές λεπτομέρειες που υπάρχουν στα τραπέζια, στις κορνίζες, στις κολώνες ή στα μπαρ, δίνουν μια πολυτελή όψη στην ατμόσφαιρα. Τα υπερυψωμένα επίπεδα δαπέδου, καλύπτονται από διαφορετικό υλικό (και όχι χαλιά), συνήθως παρκέ σε ανοιχτές και σκούρες αποχρώσεις. Το ιδιαίτερο design, φυσικά, χαρακτηρίζει όλους τους χώρους, ακόμα και το χώρο της τουαλέτας. Στους δύο διαφορετικούς χώρους για τουαλέτα, άνδρες και γυναίκες, μπαίνουν από μια μεγάλη κλειδαρότρυπα, στο πάνω μέρος της οποίας υπάρχει μια φωτεινή ένδειξη led, boys και girls, σε μωβ και κόκκινο χρώμα αντίστοιχα. Στο εσωτερικό τους, η οροφή και το δάπεδο είναι μαύρα, ενώ τα χρώματα και τα σχέδια στους τοίχους διαφέρουν. Στις γυναικείες τουαλέτες κυριαρχεί μια απόχρωση του κόκκινου και στις πόρτες υπάρχει ένα τεράστιο έργο της pop art. Από την άλλη, στις ανδρικές τουαλέτες κυριαρχεί το μωβ χρώμα σε συνδυασμό με ασπρόμαυρα σχέδια, που προσομοιάζουν στα έργα της optical art. Και στις δύο περιπτώσεις, ο καθρέφτης και οι νιπτήρες έχουν σχήμα σύννεφου.

Το Crazy Pianos Club, στο Den Haag της Ολλανδίας, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πολλών στυλ design και αισθητικών. Διαπνέεται από μια ερωτική vintage αισθητική, η οποία όμως, χαρακτηρίζεται από στοιχεία art deco, pop art και optical art. Η «τρέλα» των δύο κόκκινων πιάνο μεταφέρεται σε όλο το χώρο, όχι μόνο ηχητικά αλλά και οπτικά. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου το μουσικό concept ενός μαγαζιού γίνεται η αφετηρία για μια διαφορετική οπτική (και όχι μόνο) εμπειρία.

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2021-2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2021