Centro Gastronómico de Oaxaca: Το ROOTSTUDIO συνδυάζει αρχιτεκτονική και γαστρονομική κληρονομιά
Η αποικιακή αρχιτεκτονική του πρώην μοναστηριού του Carmen el Alto μεταμορφώνεται για να στεγάσει το Centro Gastronómico de Oaxaca, έναν εκπαιδευτικό και πολυεπιστημονικό χώρο όπου οι γαστρονομικές παραδόσεις και η βιωσιμότητα δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία.
Ένας εκπαιδευτικός χώρος όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γαστρονομικής κουλτούρας της Oaxaca συγκλίνουν ορίζει το πιο πρόσφατο έργο μετατροπής και ανάκτησης κληρονομιάς του γραφείου RootStudio στο πρώην μοναστήρι του Carmen Alto, στο ιστορικό κέντρο της Oaxaca.
Σε αυτό το έργο – του οποίου ο κύριος στόχος είναι να δημιουργήσει έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων που προωθεί την κοινοτική ένταξη και εναρμονίζεται με χώρους εκπαίδευσης και εκθεσιακούς χώρους – πραγματοποιήθηκε μια σχολαστική αποκατάσταση της αρχικής δομής του κτιρίου (που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα) χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και υλικά όπως ασβέστης, τούβλο, ξύλο και πράσινη πέτρα cantera, με σεβασμό τόσο στην αρχική φυσική εμφάνιση όσο και στην αρχιτεκτονική διάταξη.
Η σύνθεση του RootStudio, η οποία διατηρεί την υλικότητα και την τυπολογία του κτιρίου, καθιερώνει έναν διάλογο μεταξύ του αστικού περιβάλλοντος και του προϋπάρχοντος κτιρίου για τη δημιουργία ενός κέντρου μελέτης που αποτελείται από ένα διοικητικό γραφείο, αίθουσες διδασκαλίας και δημόσια βιβλιοθήκη, που συνυπάρχουν με εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, όπως εστιατόριο, κουζίνα, κοκτέιλ και αίθουσες γευσιγνωσίας, γκαλερί, καφετέρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο, αυλές, στοά κήπους και χώρους λιανικής.
Η παράδοση και η σύγχρονη εποχή συγχωνεύονται σε αυτήν την σχολαστική αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε από το RootStudio που ακολουθεί τις οδηγίες του τμήματος Oaxaca του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH), προκειμένου να διατηρηθούν τα πρωταρχικά χαρακτηριστικά και η ιστορική διάταξη του κτηρίου.
Μια ομάδα περισσότερων των 20 σχεδιαστών και εποπτών από το Instituto del Patrimonio Cultural del Estado de Oaxaca (INPAC) και το Instituto Oaxaqueño Constructor de Infraestructura Física Educativa (IOCIFED), ήταν υπεύθυνοι για την εκτέλεση του έργου, το οποίο καλύπτει συνολικά έκτασης 5.000 τετραγωνικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων 7.000 τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών ανακτήθηκε η λαμπρότητα των τοίχων, των οροφών, των τοιχογραφιών, των θολωτών οροφών και των αρχικών επιπέδων των χώρων, ενώ ανοίχτηκαν περιτοιχισμένα παράθυρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μεταξύ των πιο σημαντικών γεγονότων ήταν η ανακάλυψη ενός υπονόμου του 18ου αιώνα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε χώρο όπου γίνονται γευσιγνωσίες προγονικών μεζκάλ και γαστρονομικές εμπειρίες, καθώς και ένα διαγώνιο παράθυρο που μοιάζει με αυτό στο μοναστήρι της ίδιας τάξης στο San Ángel της Πόλης του Μεξικού. Επιπλέον, οι στοές της μάντρας διακίνησης εμπορευμάτων αποκαταστάθηκαν και μετατράπηκαν σε χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων.
Οι εξωτερικοί χώροι χρησιμοποίησαν τους αρχικούς κήπους και τις αυλές. Αυτά αποκαταστάθηκαν για να επιστρέψει το κτήριο στην αρχική του εμφάνιση, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εποχές ως ληξιαρχείο της Πολιτείας της Οαχάκα, καθώς και ως αποθήκη για το Caminos y Aeropistas de Oaxaca, μεταξύ άλλων.
Προκειμένου να αντιπαραβάλει το παρελθόν και το παρόν, το RootStudio εγκατέστησε ένα υπερυψωμένο σύγχρονο στοιχείο από ακατέργαστο χάλυβα, που περιέχει τις βιομηχανικές κουζίνες. Στο πάρκινγκ, ένα διώροφο περίπτερο με χαλύβδινους πυλώνες και θόλους από τούβλα στεγάζει 12 εμπορικούς χώρους και μια αίθουσα δημόσιων εκδηλώσεων που προσφέρει προνομιακή πανοραμική θέα στα βουνά του φυσικού καταφυγίου San Felipe, την Εκκλησία του Αγίου Δομίνικου και το Εθνικό Βοτανικό Κήπο.
Για τους εσωτερικούς χώρους, σε μια χειρονομία που προωθεί το έργο των ντόπιων ταλέντων, η παραγωγή επίπλων κατά παραγγελία ανατέθηκε σε αρχιτέκτονες επιπλοποιούς και τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ξύλο macuil, ένα δέντρο ευρέως γνωστό ως palo de rosa (ροζόξυλο) και αναγνωρισμένο για το φαρμακευτικές ιδιότητες.
Ο καλλιτεχνικός πλούτος της Oaxaca είναι παρών με τη μορφή συνεργασιών με τον γεννημένο στην Juchitán καλλιτέχνη Damián Flores, ο οποίος δημιούργησε την τοιχογραφία «Men of Corn» για να απεικονίσει τα διάφορα ενδημικά είδη αυτού του σημαντικού φυτού διατροφής και με τον Sabino Guisu, ο οποίος σχεδίασε τις τοιχογραφίες για τους ανελκυστήρες που συνδέουν όλους τους χώρους του κτιρίου.