Τα λευκά ποτά αποτελούν έναν υπέροχο κόσμο οινοπνευματωδών ποτών που το κοινό λατρεύει και αναζητά σε κάθε ευκαιρία. Η βότκα, το τζιν, το ρούμι και η τεκίλα, πίνονται μόνα τους αλλά αποτελούν και τη βάση για τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ. Εδώ, είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για τα λευκά ποτά.

Βότκα

Η βότκα κουβαλά ιστορία πολλών χρόνων. Η καταγωγή της είναι από την Ανατολική Ευρώπη ενώ τα πρώτα της αποστάγματα δημιουργήθηκαν στη Ρωσία και την Πολωνία. Οι πρώτες ύλες από τις οποίες συνήθως προέρχεται η βότκα, είναι το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι, η πατάτα και το καλαμπόκι, τα οποία αναλόγως επιδρούν στη γεύση και στο άρωμά της. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, premium ετικέτες με εξαιρετικά απαλό χαρακτήρα. Οι γευστικές νότες αυτών των ετικετών μπορεί να θυμίζουν εσπεριδοειδή, φρούτα ή ξηρούς καρπούς, γεγονός που τους επιτρέπει να καταναλωθούν και αυτόνομα. Δυναμική τάση, όμως, αποτελούν και τα μείγματα βότκα με φρούτα όπως είναι τα μούρα αλλά και με πρόσθετα και φυσικά αρώματα φρούτων. Τα κοκτέιλ με βότκα είναι πολλά και αγαπημένα. Τα πιο διάσημα από αυτά είναι το Cosmopolitan, το Bloody Mary και φυσικά το κλασικό βότκα Martini.

Τζιν

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το τζιν συγγενεύει με τη βότκα. Η συγγένεια προκύπτει από τους πολτούς απόσταξης που περιέχουν σίκαλη, καλαμπόκι και βύνη. Στη συνέχεια, προστίθεται άρκευθος. Πρόκειται για ένα κωνοφόρο που μοιάζει με πεύκο. Ακόμη, προστίθενται φλούδες φρούτων και σπόροι, όπως είναι ο κόλιανδρος, τα οποία προσδίδουν στο απόσταγμα τον ιδιαίτερο, αρωματικό του χαρακτήρα. Ανάλογα με τις αποστάξεις και τις προσμίξεις, δημιουργούνται και οι διάφορες κατηγορίες τζιν που συναντάμε, όπως London Plymouth, Ολλανδικά κ.α.. Από το 2000, πολλές νέες ετικέτες που έχουν ανεβάσει σημαντικά και την κατανάλωση του ποτού. Το πιο διάσημο και παράλληλα «απλό» κοκτέιλ με τζιν, δεν είναι άλλο από το τζιν-τόνικ. Υπάρχουν ωστόσο και τα εξίσου διάσημα Νεγκρόνι και Dry Martini.

Ρούμι

Το λευκό ρούμι (blanco ή light rum) είναι ο πιο δημοφιλής και οικονομικός τύπος του ποτού που παράγεται από τη ζύμωση της μελάσας αλλά και από χυμό ζαχαροκάλαμου. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η περισσότερο διαδεδομένη. Το λευκό ρούμι έχει περισσότερο ουδέτερο χαρακτήρα, σε σχέση με το σκουρόχρωμο ρούμι, που είναι πιο γλυκό, αλλά και πιο βαρύ σε αλκοολικούς βαθμούς. Τα τελευταία χρόνια, το ρούμι έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο βασικά ποτά. Μάλλον το βασικότερο, αφού αποτελεί και το κυριότερο συστατικό των κοκτέιλ και ιδιαίτερα των εξωτικών (Tiki). Τα διάσημα κοκτέιλ με ρούμι είναι πολλά και αγαπημένα. Αδύνατον να λείπουν από κάποιον κατάλογο. Το Mojito, το Daiquiri, η Pina Colada και το Cuba Libre αποτελούν κάτι σαν θεσμό στους καταλόγους.

Τεκίλα

Η τεκίλα προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana), μετά από ζύμωση που υφίσταται το φυτό. Η αγαύη μοιάζει με κάκτο και έχει μπλε απόχρωση στα φύλλα της. Το ποτό από τους κάκτους παράγεται αποκλειστικά στο Μεξικό. Οι αναλογίες αποστάγματος καθαρής αγαύης ποικίλλουν και κυμαίνονται από 51% μέχρι 100%. Οι λευκές ετικέτες έχουν συνήθως αρώματα λουλουδιών, που συνδυάζονται με μια ελαφρώς καυτερή μυρωδιά και είναι απαλές και γλυκόπιοτες. Κατά βάση, οι λευκές τεκίλες δεν έχουν υποστεί παλαίωση και έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σιρόπι ζάχαρης. Αυτό τις καθιστά και καλύτερες βάσεις για κοκτέιλ σε σχέση με τις παλαιωμένες. Στην αγορά θα βρείτε δεκάδες επιλογές τεκίλα για να επιλέξετε εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο. Η διάσημη Margarita είναι το απόλυτο κοκτέιλ με τεκίλα. Η τεκίλα όμως μπορεί να καταναλωθεί και σκέτη σε σφηνάκι, όπως το περίφημο Kamikaze.

ΠΗΓΗ: