Χειροποίητο αναψυκτικό φράουλας

Υλικά

1 κιλό χυμό φράουλας

800 γρ. ζάχαρη

1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο

Εκτέλεση

  • Λιώνετε φρέσκες φράουλες τόσες, ώστε να δημιουργήσουν λίγο παραπάνω από 1 κιλό πολτό φράουλας. Στη συνέχεια περνάτε τον πολτό από ένα σουρωτήρι για να μείνει μόνο ο χυμός.
  • Τοποθετείτε τον χυμό σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Σε αυτό το σημείο εάν το μείγμα, όση ώρα βράζει, αφρίσει, με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό. Αφού λιώσει η ζάχαρη τρίβετε το μοσχοκάρυδο και βράζετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει σε ένα σωστό σιρόπι. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει δέσει, έχετε τοποθετήσει, προηγουμένως, στην κατάψυξη ένα λευκό μικρό πιατάκι.
  • Όταν δείτε το σιρόπι πιο πηκτό, βγάζετε το πιατάκι από την κατάψυξη και τοποθετείτε πάνω του μικρή ποσότητα από το σιρόπι. Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι σχηματίζετε έναν «δρόμο» στο σιρόπι και αν αυτός διατηρηθεί τότε το σιρόπι είναι έτοιμο. Αφού δέσει το σιρόπι, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει πλήρως.
  • Αφού κρυώσει το σιρόπι, το φιλτράρετε ξανά, ώστε να απομακρυνθούν τα κομμάτια από το μοσχοκάρυδο, και αποθηκεύετε το σιρόπι σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο.
  • Για το σερβίρισμα, αραιώνετε το σιρόπι με ανθρακούχο νερό, σε αναλογία 1 μέρος σιρόπι και 3 μέρη νερό. Στο ποτήρι μπορείτε να προσθέσετε πάγο, φρέσκο δυόσμο ή φέτα από λεμόνι και το χειροποίητο αναψυκτικό σας είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Συμβουλές

Tip 1: αντί για μοσχοκάρυδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρμπαρόριζα ή 1 ξυλάκι κανέλας.

Tip 2: ό,τι μείνει πάνω από το σουρωτήρι στο αρχικό στάδιο, δεν το πετάτε. Μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα με αναλογία 1 προς 1 (ζάχαρη- πολτός). Ιδανική για τα επιδόρπιά σας.

Tip 3: το Σιρόπι της φράουλας πριν την αραίωση με το ανθρακούχο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάνω από γλυκά ή παγωτά.

Tip 4: Το σιρόπι πριν την αραίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτά και cocktails, όπως ακριβώς και η γρεναδίνη.

Tip 5: σε περίπτωση που έχετε θερμόμετρο, και δεν χρειάζεστε τη διαδικασία με το πιατάκι,

το σιρόπι δένει περίπου στους 110 βαθμούς Κελσίου.

 

Άρθρο από το 1ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/fooddrinktrends/cabarecafebarrestaurantmagazine-1/

ΠΗΓΗ: