Ο καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, οι διαφορετικές κουλτούρες και οι λαοί έχουν προσθέσει την δική τους ιδιαίτερη πινελιά στην επεξεργασία του καφέ, στην προετοιμασία του ροφήματος, αλλά και στον τρόπο σερβιρίσματος. 

καφές

Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο γνωστές πρακτικές ανά τον κόσμο.

Αυστραλία – Flat White: δεν διαφέρει πολύ από τον γαλλικό latte, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι η ποσότητα είναι μικρότερη. Για να φτιάξετε Flat White, προσθέστε βελούδινο μικροαφρό πάνω από καφέ espresso.

Αυστρία – Wiener Mélange: θυμίζει αρκετά τον ιταλικό καπουτσίνο και συμπληρώνεται επιπλέον με παστεριωμένο γάλα και αφρόγαλα, και συχνά με σαντιγί και σκόνη κακάο.

Βιετνάμ – Cà phê đá: παγωμένο και πολύ γλυκό ρόφημα παρασκευάζεται από χοντρόκοκκο καφέ, φιλτράρεται σταγόνα-σταγόνα μέσα σε ένα ποτήρι που περιέχει ήδη συμπυκνωμένο γάλα και παγάκια.

Γαλλία – Café au lait: ζεστός καφές αναμεμειγμένος με παστεριωμένο γάλα. Το μυστικό είναι το σερβίρισμα σε μεγάλο και πλατύ φλιτζάνι, ώστε να χωράνε μέσα του τα νοστιμότατα φρεσκοψημένα κρουασάν!

Ελλάδα – Frappe: δροσιστικός φραπέ, που έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 50 και αποτελείται από χτυπημένο στιγμιαίο καφέ με παγωμένο νερό και παγάκια.

Ιρλανδία -Irish Coffee: αυτό το ρόφημα θυμίζει περισσότερο κοκτέιλ, αφού αποτελείται από ζεστό καφέ, συνδυασμένο με ιρλανδέζικο ουίσκι, ζάχαρη και βελούδινη κρεμώδη επικάλυψη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τόσο δημοφιλές!

Ισπανία – Cafe Bombon: “δίχρωμο” ρόφημα καφέ που αποτελείται από μια στρώση καυτού μαύρου καφέ και από μια αφράτη επικάλυψη χτυπημένου σακχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος.

Ιταλία – Espresso Romano: εκδοχή του ιταλικού εσπρέσο, που σερβίρεται με μια φέτα λεμονιού, η οποία λένε ότι “ξεκλειδώνει” τις γλυκές αποχρώσεις του αρωματικού χαρμανιού.

Μαλαισία – Yuanyang: αρμονική μίξη μαύρου καφέ, μαύρου τσαγιού και γάλακτος. Το ρόφημα σερβίρεται σε ζεστή και σε κρύα εκδοχή.

Μεξικό – Café de Olla: σιγοβράζει κάθε πρωί στο Μεξικό μαζί με ξύλο κανέλας. Περιέχει ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ενώ χρησιμοποιούνται πήλινα φλιτζάνια για το σερβίρισμα.

Σενεγάλη – Café Touba: παραδοσιακός Σενεγαλέζικος καφές φίλτρου περιέχει πιπέρι, τριμμένο γαρύφαλλο και άλλα αρωματικά μπαχαρικά στα χαρμάνια του.

Τουρκία – Türk Kahvesi: ο παραδοσιακός καφές ψήνεται μέσα σε χάλκινο ή ορειχάλκινο μπρίκι. Η πρώτη ύλη είναι ψημένος και λεπτοκομμένος καφές που πίνεται αφιλτράριστος, όπως και ο ελληνικός. Σερβίρεται με παραδοσιακά λουκουμάκια και με παγωμένο νερό.

Φινλανδία – Kaffeost: παραδοσιακός ζεστός καφές των Φιλανδών, σερβίρεται με κυβάκια παραδοσιακού τυριού juustoleipä βουτηγμένα μέσα στο φλιτζάνι.

Άρθρο από το Online Magazine:

CABARE