Τι γίνεται με τους μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ στον κόσμο; Οι οργανισμοί σε οποιοδήποτε σημείο της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού καφέ θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σημείο προέλευσης του προϊόντος τους για να προβλέψουν πώς μπορεί να αποδειχθεί το επόμενο οικονομικό έτος – και μετά.

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς καφέ στον κόσμο:

  1. Βραζιλία
  2. Βιετνάμ
  3. Κολομβία
  4. Ονδούρα
  5. Ινδονησία

Μετά από ένα σοκ τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά, οι τιμές του καφέ ήταν ασταθείς, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ICO, και μειώθηκαν σταθερά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. Αυτό θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση των ήδη χαμηλών παγκόσμιων τιμών καφέ που έχουν επηρεάσει τους καλλιεργητές για αρκετά χρόνια .

Οι περισσότεροι καλλιεργητές (75%) δήλωσαν στο ICO ότι προβλέπουν περιορισμούς ταξιδιού και μέτρα κοινωνικής απόστασης (μεταξύ άλλων επιπτώσεων του Covid-19) θα επηρεάσουν την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν εργαζόμενους και να οδηγούν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής. Αυτό είναι πιο πιθανό να επηρεάσει χώρες όπως η Αιθιοπία όπου η καλλιέργεια και η συγκομιδή γίνεται σε μεγάλο βαθμό με το χέρι.

Κοιτάζοντας προς τα κάτω την αλυσίδα εφοδιασμού, οι χώρες εξαγωγής αισθάνθηκαν επίσης αρνητικά για έναν αριθμό παραγόντων. Για παράδειγμα, το 50% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα, η διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων και οι λιμενικές επιχειρήσεις θα υποστούν όλοι αρνητικές επιπτώσεις από τον Covid-19. Ένα επιπλέον 45% θεώρησε ότι οι συμβάσεις αλυσίδας εφοδιασμού τους ενδέχεται να αμφισβητηθούν ή ακόμη και να ακυρωθούν.

Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να σημειωθεί – μπορεί να υπάρξουν επιπρόσθετες συνέπειες καθώς κοιτάζουμε μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι ο επιπολασμός της σκουριάς από φύλλα καφέ και άλλων παρασίτων / ασθενειών μπορεί να αυξηθεί, πιθανώς ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους των μέτρων άμβλυνσης όπως τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και η τεχνική βοήθεια.

Πηγή: unleashedsoftware.com