Όπως οι περισσότερες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, η βιομηχανία κρασιού έχει υποστεί σημαντικές διαταραχές από την πανδημία του COVID-19.

Καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις στη ζήτηση για αγορά κρασιού, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, και μάλιστα οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα ανά μπουκάλι από ό,τι έκαναν πριν επικρατήσει ο COVID. Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ το 2020 οδήγησε σε άνοδο 66% στις λιανικές πωλήσεις κρασιού, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη, αυξημένες κατά 225%, ένα επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η αγορά. Αυτή η αύξηση της ζήτησης δεν ίσχυε πάντα στη βιομηχανία κρασιού. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία κρασιού ανά τον κόσμο για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε συνεχή πτώση στις πωλήσεις, γεγονός που οφειλόταν, ως επί το πλείστον, στη νέα γενιά και στις επιθυμίες της.

Ποιες είναι λοιπόν οι τάσεις που επηρεάζουν την βιομηχανία του κρασιού, εν μέσω της πανδημίας Covid-19;

Κρασί χαμηλό σε αλκοόλη ή χωρίς αλκοόλη

Η τάση των χαμηλών σε αλκοόλη και μη αλκοολούχων ποτών επεκτείνεται και βελτιώνεται. Το 2020, τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 33% περίπου, με τη μπύρα και τον μηλίτη να αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων. Την επόμενη πενταετία, προβλέπεται ότι οι πωλήσεις μη αλκοολούχων ποτών θα αυξηθούν κατά 31%. Ωστόσο, ενώ τα συγκεκριμένα ποτά αποκτούν όλο και περισσότερη δημοφιλία, το -μη αλκοολούχο ή το χαμηλό σε αλκοόλη- κρασί, δεν αποκτά τους ίδιους οπαδούς, και αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των πωλήσεων, ωστόσο, αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά και αφού ολοκληρωθεί. Οι καταναλωτές έχουν ανάγκη να διασκεδάσουν και όλη αυτή η επιθυμία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη της κατανάλωσης του αγαπημένου ποτού, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της αλκοόλης.

Βιωσιμότητα

Με την επικράτηση του ιού Covid-19, ήρθαν στο προσκήνιο νέες τάσεις και νέες αξίες όπως η βιωσιμότητα. Πλέον, οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ για την κλιματική αλλαγή και τις βιώσιμες πρακτικές.

Επομένως, η παραγωγή, η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η πώληση κρασιού είναι συνεχώς σε πρώτο πλάνο, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσο αυτές οι πρακτικές ακολουθούν τις αξίες της βιωσιμότητας. Έτσι, αναμένεται ότι θα δούμε ακόμη περισσότερους οινοπαραγωγούς να κάνουν μεγάλα βήματα, για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, μειώνοντας τα απόβλητα, μειώνοντας τη χρήση νερού και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών τους από το 2021 και μετά. Παράλληλα με την αυξανόμενη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και την έννοια της βιωσιμότητας, η πανδημία έχει επιταχύνει την εστίαση των πελατών στην υγεία και την ευημερία τους και, κατά συνέπεια, ενδιαφέρονται περισσότερο να μάθουν τι περιέχει το κρασί που πίνουν. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τη βιωσιμότητα, αυτά τα ζητήματα έχουν λειτουργήσει ως βασικοί μοχλοί του φυσικού, φιλικού προς τους vegan, βιολογικού κινήματος του κρασιού. Ενώ αυτοί οι τύποι κρασιών αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια δυναμική για την αγορά στο μέλλον, ειδικότερα σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστραλία.Οι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον για τις μεθόδους και πρακτικές καλλιέργειας των οινο- ποιείων, και για αυτό επιλέγουν και να ακολουθούν οινοποιεία στα social media.

Νέες συσκευασίες Κρασιού

Μια άλλη βασική τάση που διαμορφώνει τη βιομηχανία κρασιού είναι η εμφάνιση διαφο- ρετικών συσκευασιών κρασιού. Για παράδειγμα, η αγορά πλέον γεμίζει με κρασί σε κουτάκια, σακουλάκια, τενεκεδάκια και άλλες μορφές χωρίς γυαλί. Αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αλλαγών στα μοτίβα αγορών και κατανάλωσης ποτών λόγω της πανδημίας. Με αυξημένη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα οινοποιεία στρέφονται σε εναλλακτικές συσκευασίες κατασκευασμένες από βιοδιασπώ- μενα υλικά, όπως ανακυκλωμένο χαρτόνι αντί για φελιζόλ. Οι εταιρείες αειφόρων συσκευασιών αναπτύσσουν, συνεχώς, εναλλακτικές συσκευασίες, όπως μπουκάλια κρασιού κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτόνι με αποτύπωμα άνθρακα έως και έξι φορές χαμηλότερο από αυτό ενός γυάλινου μπουκαλιού και αποτύπωμα νερού τουλάχιστον τέσσερις φορές χαμηλότερο από αυτό του γυαλιού. Αν και δεν είναι κατάλληλη για κρασιά που διατηρούνται περισσότερο από ένα χρόνο, μια τέτοια (φιλική προς το περιβάλλον) συσκευασία προσφέρει τη δυνατότητα για ευρεία χρήση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές.

Βέβαια, ακόμα και αν η πανδημία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ, είναι πιθανό ότι οι κατασκευαστές κονσερβοποιημένων κρασιών θα είχαν προσανατολιστεί προς τις εναλλακτικές συσκευασίες, ίσως με λίγο αργότερους ρυθμούς. Πέραν των εναλλακτικών συσκευασιών, και καθώς τα εστιατόρια αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, και μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων αρχίζουν να δειπνούν ξανά μαζί, τα μεγαλύτερα μπουκάλια θα επιστρέψουν. Ήρθε η ώρα να επανέλθουν τα μπουκάλια magnum (1,5 λίτρο) και τα jeroboam (3 λίτρα), ανάλογα με το μέγεθος της κάθε παρέας!

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2021-2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2021