Μπαχαρικά ή αλλιώς καρυκεύματα, ή ακόμη και μυρωδικά, είναι αυτά που δίνουν την νοστιμιά σε κάθε πιάτο, δημιουργούν εξαιρετικούς συνδυασμούς ενώ ταξιδεύουν όποιον τα γευτεί σε μακρινές χώρες και άλλες εποχές. Ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Άλλοτε χρωματιστές σκόνες, άλλοτε αποξηραμένα φύλλα, και άλλοτε βότανα ή εξωτικά λουλούδια.

Μπαχαρικά θεωρούνται τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού που περιέχουν αρωματικές πικάντικες ή καυστικές ουσίες. Μπαχαρικά ή καρυκεύματα μπορεί να αποτελούν αποξηραμένα φύλλα, σπόροι, καρποί, βολβοί, ρίζες, φλοιοί, άνθη ακόμα και στήμονες. Η προσθήκη τους στα τρόφιμα είναι καθοριστική, αφού μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερη γεύση, χρώμα, ακόμη και υφή.

Από την αρχαιότητα ακόμη, τα μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικού καλλωπιστικού και γαστρονομικούς λόγους, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. Στο δυτικό κόσμο, τα μπαχαρικά έφτασαν από τη μακρινή Ανατολή, ενώ αποτελούσαν έναν πολύ ακριβό θησαυρό, αφού τόσο η παραγωγή, η καλλιέργιά τους, και η μεταφορά τους ήταν μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες. Ο γνωστός “δρόμος των μπαχαρικών” από την Ιαπωνία, που διέσχιζε την Ινδονησία και την Ινδία, έφτανε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και τέλος κατέλειγε στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα μπαχαρικά, είναι η αγορά μικρών ποσοτήτων, ώστε να μην χαθεί το άρωμά τους και η προσθήκη τους προς το τέλος του μαγειρέματος. Τα φρέσκα μπαχαρικά είναι σωστό να ψιλοκόβονται και να προστίθενται στο τέλος, ενώ τα ξερά σχετικά πιο νωρίς. Ακόμη, καλό είναι τα μπαχαρικά να μην έρχονται σε επαφή με τους υδρατμούς, ενώ αυτά που προέρχονται από κόκκινες πιπεριές είναι καλύτερα να διατηρούνται στο ψυγείο. Τέλος, τα ολόκληρα μπαχαρικά, και όχι η σκόνη, διατηρούνται για τετραπλάσιο χρονικό διάστημα, ενώ ένα μικρό τσιγάρισμα στα μπαχαρικά ολοκληρώνει τον χαρακτήρα τους, βγάζοντας όλα τα αρώματα στο φαγητό.

Βασικός διαχωρισμός των μπαχαρικά μπορεί να γίνει στις εξής κατηγορίες:

  1. αποξηραμένα φρούτα και καρποί
  2. περικάρπια
  3. φλοιοί
  4. αποξηραμένα βλαστάρια
  5. στήμονες
  6. ρίζες
  7. ρητίνες

Τα γνωστά μπαχαρικά:

  • βανίλια
  • γαρύφαλλο
  • γλυκάνισο
  • κάρδαμο-κακουλές
  • κανέλλα
  • κύμινο
  • κάρυ
  • κορίανδρος
  • κρόκος- safran
  • μαστίχα χίου
  • μοσχοκάρυδο
  • μπαχάρι
  • μπούκοβο
  • πάπρικα
  • πιπέρι μαύρο- άσπρο- κόκκινο- πράσινο- ροζ
  • τσίλι
  • πιπέρι καγιέν
  • πιπερόριζα- ginger
  • σινάπι
  • θρούμπι
  • θυμάρι
  • δάφνη
  • άνηθος
  • δενδρολίβανο
  • κάππαρη
  • φασκόμηλο
  • μαϊντανός
  • μέντα & δυόσμος
  • κουκουνάρι
  • κουρκουμάς
  • ταμαρίνδος
  • αστεροϊδής γλυκάνισος
  • κάρδαμο
  • σουμάκι
  • μαχλέπι
  • ρίγανη
  • κέδρος
  • τσιμένι
  • σουσάμι
  • βασιλικός
  • αγάρ αγάρ
  • ξυνό
  • παπαρουνόσπορος
  • εστραγκόν

Και πολλά ακόμη…

Άρθρο από το Online Magazine:

CABARE