Τι επιφυλάσσει το 2022 για τον καφέ;

Τα τελευταία χρόνια, η εστίαση στην υγεία και στην ευημερία ήταν μια από τις πιο σημαντικές τάσεις, καθώς λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο κόσμος αποφάσισε να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τον οργανισμό του. Οι καταναλωτές ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο την ευκολία και το κόστος, με την ποιότητα και τα οφέλη για την υγεία τους, όσον αφορά στα προϊόντα που τρώνε και πίνουν.

Επιπλέον, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρει ότι το μέσο κουτάκι σόδας με ζάχαρη περιέχει 150 θερμίδες. Αντίθετα, μια ισοδύναμη μερίδα καφέ (340 γρ.) περιέχει μόλις 4 (χωρίς βέβαια την προσθήκη γάλακτος ή γλυκαντικής ουσίας).

Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν;

Υπάρχουν τόσες πολλές τάσεις του καφέ εκεί έξω για να ανακαλύψετε, από τον «proffee» με έγχυση πρωτεΐνης που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να πετύχουν τους στόχους τους για τη φυσική τους κατάσταση, μέχρι πολύ πιο ιδιαίτερους καφέδες, που συνδυάζονται ακόμη και με το τσάι.

Καφές – Nitro

Η μεγαλύτερη τάση για τον καφέ, ο καφές nitro (δηλαδή ο καφές με πρόσθετο αέριο άζωτο για τη δημιουργία μιας λιγότερο πικρής, και πιο λείας υφής με λιγότερη προσθήκη ζάχαρης από τον κανονικό καφέ) έχει κυριαρχίσει και φέτος. Κάποτε ήταν πραγματικά διαθέσιμος μόνο σε ορισμένα καταστήματα στις Η.Π.Α., αλλά πλέον εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.

Proffee & Collagen Coffee

Το TikTok εχει φέρει στο προσκήνιο πληθώρα τάσεων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Μια νέα συνταγή, λοιπόν, για καφέ έγινε viral η οποία λέγεται Proffee. Αυτή η συνταγή καφέ χρησιμοποιεί πρωτεΐνη, ώστε να μπορεί ο καθένας να λαμβάνει την πρωτεΐνη που επιθυμεί μαζί με το αγαπημένο του φλιτζάνι καφέ το πρωί ή όταν τελειώσει με την προπόνησή του.

Το Proffee είναι μια συνταγή καφέ, που παρασκευάζεται με συνδυασμό καφέ και shake πρωτεΐνης.

Πολλά από τα βίντεο του TikTok, που αφορούν αυτό το νέο είδος καφέ, αναφέρουν την απώλεια βάρους ως επακόλουθο, προτείνοντας την τάση ως μια πιο υγιεινή εκδοχή ενός απολαυστικού ροφήματος καφέ, με λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, καθώς και λιγότερη ζάχαρη. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι η επιπλέον πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτρέψει την πείνα και θα μπορούσε να βοηθήσει τον καταναλωτή να αποκομίσει τα οφέλη του πρωινού με βολικό και γρήγορο τρόπο.

Τι είναι το κολλαγόνο; Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Η γήρανση, καθώς και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η βλάβη από τον ήλιο, το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ και η άσκηση, προκαλούν μείωση των επιπέδων κολλαγόνου μας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φυσικές ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος.

Το 2022, μια από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες τάσεις του καφέ φαίνεται να είναι η εισαγωγή συμπληρωμάτων πεπτιδίου κολλαγόνου στον καφέ ως ένας τρόπος, για να καταναλωθεί περισσότερο κολλαγόνο, με την ιδέα να μειωθούν οι επιπτώσεις της γήρανσης. Με διασημότητες να προβάλλουν αυτό τον καφέ [όπως η Jennifer Aniston που συνεργάζεται με το εμπορικό σήμα κολλαγόνου, Vital Proteins, και επιβεβαιώνει ότι βάζει μια μεζούρα στον καφέ της κάθε πρωί] δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τάση έχει γίνει viral!

Matcha Latte

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει αυτό το πράσινο ρόφημα ανάμεσα στις επερχόμενες τάσεις του καφέ. Ενώ ένας καφές latte έχει εσπρέσο, γάλα στον ατμό και αφρό, ένα matcha latte συνδυάζει πράσινο τσάι σε σκόνη, νερό και γάλα. Το ρόφημα δεν προσφέρει τόση καφεΐνη με το αντίστοιχο του καφέ, αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι παρέχει καθαρότερη ώθηση καφεΐνης από τον καφέ. Το Matcha υπάρχει για περισσότερα από χίλια χρόνια, αλλά τα matcha lattes έχουν γίνει δημοφιλή μόνο τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται να αυξηθούν -μεταξύ άλλων τάσεων στον καφέ- τα επόμενα χρόνια.

Το ρόφημα ξεκινά με σκόνη matcha, η οποία παρασκευάζεται από αλεσμένα φύλλα ορισμένων φυτών πράσινου τσαγιού. Ένας barista αναμειγνύει αυτή τη σκόνη με νερό για να δημικαθοδηγείται τόσο από τις τάσεις -όσο και ο κλάδος του καφέκαι είναι λογικό και τα δύο να συμπλέκονται σε μια επικαλυπτόμενη αγορά. ουργήσει μια πάστα. Στη συνέχεια προσθέτει γάλα στον ατμό και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει latte art, όπως θα έκανε σε μια παραδοσιακή εκδοχή καφέ.

Ο κύριος λόγος που τα matcha lattes συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τάσεις του καφέ για το 2022, είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι που πίνουν καφέ, έχουν μια ολοένα και πιο συνειδητή νοοτροπία για την υγεία, ενώ αναγνωρίζουν πως το πράσινο τσάι παρέχει διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία. Περισσότεροι πελάτες επιλέγουν matcha lattes επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C κ.α. Αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι το matcha και τα matcha lattes μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη, να προστατεύσουν το συκώτι και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων.

Ο κλάδος της υγείας καθοδηγείται τόσο από τις τάσεις -όσο και ο κλάδος του καφέ- και είναι λογικό και τα δύο να συμπλέκονται σε μια επικαλυπτόμενη αγορά.

Για κάθε νέο προϊόν υγείας ή τάση διατροφής, που προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών, υπάρχει ενδιαφέρον για αντίστοιχες επιλογές καφέ, που να ταιριάζουν με τις εκάστοτε τάσεις. Τα συμπληρώματα που μειώνουν το άγχος, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, που τονώνουν την ομορφιά και φροντίζουν την επιδερμίδα, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό οδηγεί τη βιομηχανία του καφέ στην ανάπτυξη νέων μειγμάτων καφέ. Ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί μια εξαιρετική στρατηγική για τις αγορές – στόχους των επαγγελματιών του χώρου.

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2022/