Ο καφές, φυσικά και , έχει σχέση με τα Χριστούγεννα. Αυτή η σχέση είναι δύο ειδών: συναισθηματική από τη μια, και από την άλλη αποτελεί μέρος της παράδοσης σε ορισμένες χώρες.

καφές

O συνδυασμός του χριστουγεννιάτικου πνεύματος και της ανταλλαγής δώρων προκαλεί έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μας, ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας, ουσίες που παράγει ο οργανισμός ενός ανθρώπου μόλις πιει τον πρώτο καφέ της ημέρας. Επομένως, τα Χριστούγεννα και ο καφές μας κάνουν να νιώθουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, λόγω της επιρροής τους στο σώμα μας και το πνεύμα μας.

Πέραν, όμως, του συναισθηματικού μέρους της ιδιότυπης αυτής σχέσης, ο καφές αποτελεί πολλές φορές και αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της παράδοσης.

Χώρες όπως η Σκανδιναβία, η Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν τον καφέ σε περίοπτη θέση των χριστουγεννιάτικων εθίμων τους, είτε σε μορφή δώρου είτε σερβίρεται αμέσως μετά το γεύμα.

Αυτές οι παραδόσεις φαίνεται να δημιουργήθηκαν κατά τον 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία ο καφές αποτελούσε είδος πολυτελείας. Ο καφές, λοιπόν, θεωρείτο ένα σπάνιο και μοναδικό δώρο που δινόταν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων στις πλούσιες Ευρωπαϊκές και Ρωσικές οικογένειες.

Ο καφές, επομένως, θεωρούνταν άκρως εορταστικό ρόφημα, ιδιαίτερα κατά την Βικτοριανή Εποχή, κατά την οποία οικογένειες μαζεύονταν ειδικά για να καβουρδίσουν καφέ. 

Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο καφές είναι ένα καθημερινό ρόφημα, σε περιοχές της Σκανδιναβίας, της Ρωσίας και άλλων ανατολικών χωρών συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι των εορτασμών των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, στην Γροιλανδία, ο κόσμος κανονίζει συναντήσεις για καφέ, οι οποίες ονομάζονται Kaffemikker, ως μια μορφή εναλλακτικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

1η δημοσίευση: 24 Δεκεμβρίου 2018