Η ζέα ή, αλλιώς ζειά, είναι ένα δημητριακό που παραγόταν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην αρτοποιία. Ωστόσο, η “αρχαία” ζέα δεν έχει συσχετιστεί ακόμα, αποδεδειγμένα με κάποιο είδους σιτηρών των ημερών μας. Πρόκειται, πιο απλά για ένα αρχαίο σιτηρό και όχι για κάποια υπερτροφή, ενώ πολλοί την ταυτίζουν με το δίκοκκο σιτάρι.

ζέα

Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας, δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφορές από αυτά άλλων σιτηρών. Συγκεκριμένα, η διαφορά εμφανίζεται κυρίως στην ποσότητα γλουτένης, η οποία φαίνεται να είναι χαμηλότερη στη ζέα από άλλα αντίστοιχα δημητριακά. Φυσικά, για όλους εκείνους που έχουν αλλεργία στη γλουτένη, ακόμα και το αλεύρι ζέας κρίνεται απαγορευτικό, αφού ακόμα και η μικρότερη ποσότητα γλουτένης μπορεί να επηρεάσει τον καταναλωτή. Η θερμιδική του αξία δεν διαφέρει από αυτή άλλων αλευρών, ενώ οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να αποτελούν αστικούς μύθους, αφού δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά, Μία εξ αυτών είναι και οι ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο.

Μια, όντως, υπολογίσιμη διαφορά στη ζέα είναι η γεύση της, η οποία είναι εξαιρετική και μοναδική ανάμεσα στα υπόλοιπα σιτηρά. Αδιαμφισβήτητα αξίζει να ενταχθεί στην διατροφή, στα μενού των εστιατορίων και γενικότερα στις γαστρονομικές τάσεις, αλλά πολύ περισσότερο για την γεύση του και πολύ λιγότερο για τις ευεργετικές της ιδιότητες, εάν αυτές υπάρχουν.

ΠΗΓΗ: