της Ευγενίας Τζώρτζη, kathimerini.gr*

Με ανοίγματα προς τις τράπεζες ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 7,8 δισ. ευρώ, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών αλλά και υποψηφίων επενδυτών. Μεγάλες και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Lakitira, το Preveza Beach, το Kipriotis Resort, το Ilios, το Hydra Beach, αναμένεται να αλλάξουν χέρια τους επόμενους μήνες είτε μέσα από διαδικασίες πώλησης είτε πλειστηριασμού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπέρογκος δανεισμός με τον οποίο βαρύνονται οι μέτοχοί τους, να βρεθεί φρέσκο χρήμα αλλά και νέοι επενδυτές.

Η κινητικότητα που εμφανίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ξενοδοχειακές μονάδες φιγουράρουν ως το ισχυρό δέλεαρ και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις στις οποίες προχωρούν ή προγραμματίζουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες. Η προοπτική αυτή έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση από μεγάλα private equity funds ανεβάζοντας τις τιμές στα υπό πώληση assets. Εκτός από τις μεγάλες μονάδες του Αστέρα και του Hilton, που μεταβιβάστηκαν στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών Εθνικής και Alpha, έχει προηγηθεί η πώληση του Athens Ledra, του πρώην Capsis στη Ρόδο, του Πεντελικόν, πρόσφατα η ενοικίαση του La Mirage στην Αθήνα, ενώ στις επόμενες κινήσεις είναι και η πώληση του Esperia από τον ΕΦΚΑ.

Οι τουριστικοί φορείς μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υποστηρίζουν ότι με δεδομένο πως η συνεισφορά του κλάδου προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ, ο κλάδος δεν είναι υπερδανεισμένος και έχει αντισταθεί στην κρίση με συνεχή ανάπτυξη όλων των τουριστικών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Η δυναμική του κλάδου που αποτελεί τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, ερμηνεύει και την κινητικότητα στον τομέα αυτόν, οι φορείς του οποίου έχουν θέσει ως στόχο τα 35 εκατομμύρια των αφίξεων έως το 2021.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο δανεισμός του κλάδου αντιπροσωπεύει το 5,8% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων και από τα 3,3 δισ. ευρώ του προβληματικού χαρτοφυλακίου, το 54%, δηλαδή περί το 1,78 δισ. ευρώ, είναι δάνεια που έχουν εμφανίσει καθυστέρηση στο παρελθόν, αλλά έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Η εικόνα αυτή βελτιώνει την εικόνα του κλάδου, ο οποίος εμφανίζει και τον ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 46,5% το 2016 σε 42,3% το 2017.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr