της Λίνας Γιάνναρου, kathimerini.gr*

Στην πύλη της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, οι φύλακες ήταν πολύ εξυπηρετικοί, πλην όμως κάθετοι. «Λυπούμαστε, δεν μπορείτε να μπείτε στους χώρους μας, είναι μόνο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου». Ημασταν στην Κω για ολιγοήμερη απόδραση και ο δρόμος μάς είχε φέρει έξω από ένα πολυσυζητημένο συγκρότημα, που είχε προσφάτως βραβευθεί για την αρχιτεκτονική του. Η απόπειρα να το θαυμάσουμε «από μέσα» δεν ευδοκίμησε. «Το ξενοδοχείο είναι highly exclusive» επαναλάμβαναν οι αρμόδιοι, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να δούμε μόνο από μακριά το «αποδομημένο» ξενοδοχείο-οικισμό με τα λευκά σπιτάκια με την ιδιωτική πισίνα. Ως highly exclusive είναι και highly expensive και… γεμάτο ήδη από τον Μάιο και έως το τέλος της σεζόν.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι αρκετά ενδεικτικό του μικρού θαύματος που συντελείται σήμερα στην Κω. Το νησί, που το 2015 βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω του προσφυγικού, και πέρυσι, στην καρδιά της θερινής σεζόν, συνταράχθηκε και από έναν καταστροφικό σεισμό, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο τουρίστες και πολλά αξιοθέατα αλλά και υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές, φέτος διανύει μια εντυπωσιακή τουριστικά χρονιά. Παρά τα προβλήματα, οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές δεν γύρισαν την πλάτη τους στο νησί του Ιπποκράτη, δημιουργώντας νέες, σύγχρονες υποδομές τόσο για υψηλό όσο και για μαζικό τουρισμό, ενώ οι ξενοδόχοι με στρατηγική και προσωπική εργασία κατόρθωσαν όχι μόνο να συγκρατήσουν τους παλιούς επισκέπτες αλλά και να προσελκύσουν νέους. Ολα δείχνουν ότι οι αφίξεις φέτος στο νησί θα καταρρίψουν το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2014.

Σύμφωνα με τις προκρατήσεις του οργανισμού Thomas Cook, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως δεσπόζουν φέτος στις πρώτες επιλογές παγκοσμίως για διακοπές. Οι επιχειρηματίες του νησιού, που έχουν περάσει πολλά, προς το παρόν εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η τελική αύξηση σε σχέση με πέρυσι δεν θα ξεπεράσει το 8%. Πέρυσι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Κως παρουσίασε κάμψη λόγω του σεισμού που φόβισε τους υποψήφιους επισκέπτες. Φέτος, πάντως, ήδη από τον Μάιο οι περισσότερες μονάδες είναι γεμάτες κυρίως με Αγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς, τους πιο «πιστούς» πελάτες της Κω. (Ανοδικά κινούνται φέτος και οι κρατήσεις από τις αγορές της Σκανδιναβίας). Με καμάρι αναφέρουν όλοι ότι το 30-40% των επισκεπτών επισκέπτεται πάλι το νησί. «Η επιτυχία δεν ήρθε επειδή “ξαφνικά” ο κόσμος αγάπησε την Κω, χρειάστηκε πολλή δουλειά από την ιδιωτική πρωτοβουλία για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», αναφέρει έμπειρος ξενοδόχος στην «Κ». Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες μονάδες, ενώ έχουν ανακαινιστεί άλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαιρετικές υποδομές και υπηρεσίες είναι αυτές που βοήθησαν να «αντέξει» η Κως και το προσφυγικό. (Σήμερα, οι αφίξεις προσφύγων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, καταγράφονται δύο-τρεις περιπτώσεις τον μήνα, σύμφωνα με τον δήμο). Κοινή εκτίμηση είναι ότι όταν σε δύο χρόνια ολοκληρωθούν τα έργα του αεροδρομίου, η Κως θα εκτιναχθεί.

Οι τουρίστες που στα τέλη Μαΐου έκαναν βόλτα στο λιμάνι στην Κω έδειχναν να μη νοιάζονται για τα εμφανή σημάδια του περυσινού σεισμού. Στις 12 Ιουνίου ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός και αναμένεται να ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού Ηλία Σηφάκη, το μικρό αυτό θαύμα της επανάκαμψης της Κω στους δημοφιλέστερους προορισμούς οφείλεται στο γεγονός ότι «δήμος, περιφέρεια, υπουργείο, φορείς ήμασταν ενωμένοι με κοινό στόχο η Κως να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία δύο χρόνια». «Είναι σπάνια η συνένωση δυνάμεων;», τον ρωτήσαμε. «Πάρα πολύ σπάνια», ομολογεί. «Συνήθως, ο καθένας επιθυμεί να καρπωθεί μόνος του μια επιτυχία και να χρεώσει αλλού μια αποτυχία».

Οπως τονίζει ο κ. Σηφάκης, κρίσιμο ρόλο έχουν διαδραματίσει οι πολύ μεγάλες εγχώριες και ξένες επενδύσεις. «Δείχνει την προοπτική και την εμπιστοσύνη του τουριστικού κυκλώματος στην Κω, η οποία μπορεί στους Ελληνες να μην είναι γνωστή, αλλά έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr