Το TikTok, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο μικρής διάρκειας, αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό μέσο και στον κλάδο του τουρισμού. Έχοντας μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες χρηστών, διεισδύοντας πλέον σταδιακά σε κοινό όλων των ηλικιών, το TikTok αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο αναζήτησης νέων προορισμών και ταξιδιωτικών εμπειριών από τους χρήστες, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο προώθησης του μίγματος ψηφιακού μάρκετινγκ από τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Η έρευνα της Tourix αποκαλύπτει τους τοπ προορισμούς της Ελλάδας που αξιοποιούν ενεργητικά το TikTok στο πλαίσιο της ψηφιακής προβολής τους.

Επηρεάζει το TikTok την διαδικασία λήψης αποφάσεων για ταξίδια;

Μελετώντας και αναλύοντας τα στοιχεία από έγκριτες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνουν ότι το TikTok γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία έμπνευσης και λήψης αποφάσεων των χρηστών σε σχέση με τα ταξίδια τους, όχι μόνο για προορισμούς αλλά και για ότι έχουν αυτοί να προσφέρουν όπως οι δραστηριότητες, η εστίαση, η διαμονή και τα αξιοθέατα.

Το ΤikTok ως πηγή έμπνευσης των ταξιδιωτών για ανακάλυψη νέων προορισμών

Το 35% των χρηστών, χρησιμοποιούν το TikTok για να εμπνευστούν και να επισκεφθούν νέους προορισμούς, με την ομάδα των Millennials να επηρεάζεται περισσότερο. Για την ακρίβεια, το 45% των Millennials των ΗΠΑ επισκέφθηκε πράγματι έναν προορισμό έχοντας δει σχετικό βίντεο στο TikTok. Ενώ σύμφωνα με έρευνα της MGH, το 60% των χρηστών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να επισκεφτεί έναν νέο προορισμό ύστερα από την παρακολούθηση σχετικού βίντεο στο TikTok.

Αυτό υποδηλώνει ότι το TikTok δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα για περιστασιακή ψυχαγωγία αλλά και μια πλατφόρμα αναζήτησης για ταξιδιωτικές ιδέες και νέους προορισμούς.

Το ΤikTok ως πηγή έμπνευσης των ταξιδιωτών για ανακάλυψη νέων ταξιδιωτικών εμπειριών

Αναλύοντας τα στοιχεία των ερευνών, φαίνεται ότι για ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών, το TikTok έχει συνεισφέρει στο να επισκεφτούν ένα αξιοθέατο ή να κάνουν κράτηση σε κάποιο κατάλυμα. Πιο συγκεκριμένα, ένα 32% των χρηστών έχει επιλέξει ξενοδοχείο / κατάλυμα με βάση σχετικό περιεχόμενο που είδε στο TikTok. Επιπλέον, το 28% των χρηστών επισκέφτηκε κάποιο μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο ύστερα από βίντεο που είδε στην πλατφόρμα. Το 18% εξερεύνησε μια νέα πόλη ή παραλία, το 15% εξερεύνησε ένα νέο πάρκο, λίμνη ή φυσικό αξιοθέατο, ενώ το 12% παρακολούθησε ένα φεστιβάλ ή εκδήλωση ύστερα από περιεχόμενο που είδε στο TikTok.

Τα ποσοστά αυτά υποδηλώνουν ότι η επιρροή του TikTok δεν περιορίζεται μόνο στην  ταξιδιωτική έμπνευση για νέους προορισμούς, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, όπως κρατήσεις σε νέα καταλύματα, επισκέψεις σε νέους προορισμούς και αξιοθέατα και παρακολούθηση νέων εκδηλώσεων.

Σχετικά με την έρευνα 
Επιμελήθηκε από το τμήμα Tourism Marketing and Research της Tourix, με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών. 
Πηγές
1. (SURVEY) TikTok’s Undeniable Impact on Travel and Tourism [Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εθνική έρευνα σε 1.139 χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ. Η
έρευνα διεξήχθη στις 16-18 Ιουλίου 2022] 
2. The influence of TikTok on tourism destination decision in the post-pandemic era Master in Marketing