Βασικό αντικείμενο του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) κυρίως 5άστερων και 4άστερων ξενοδοχείων, που εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων. Πέρα από την αξιολόγηση της διεργασίας συλλογής και παστερίωσης, στόχος του έργου είναι και η εκτίμηση της ποιότητας της παραγόμενης ζωοτροφής, τόσο σε παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους).

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η παράδοσή τους στις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και είναι τα ξενοδοχεία Atlantis, Galaxy και Olive Geen (στο Ηράκλειο) και Creta Maris (στη Χερσόνησο την νέα τουριστική περίοδο), ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά και η διάθεσή τους στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του προγράμματος. Σκοπός σε αυτή τη φάση, είναι να μετρηθεί η καθαρότητα των υπολειμμάτων, να γίνουν οι δοκιμές της διαδικασίας συγκέντρωσης, οι αναλύσεις των δειγμάτων και οι γενικότερες μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων.

Επόμενο στάδιο του φιλόδοξου αυτού προγράμματος που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή), είναι η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας τον Απρίλιο του 2018.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.