rethemnosnews.gr*

Πολύ καλό ποδαρικό έκανε το 2017 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι προβλέψεις για μεγάλη άνοδο των κρατήσεων επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα έρχονται από τη βρετανική τουριστική αγορά, όπου σημειώνεται κατακόρυφη άνοδος των κρατήσεων.

Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών και μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ (18%) αποτελούν τους top προορισμούς, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Καραϊβική υπολείπεται της Ελλάδας στη σχετική λίστα.

Σημαντικό για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, επίσης, είναι και το ότι, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Τουρισμού, 3,6 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν ήδη προγραμματιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, με τον αριθμό αυτό να αντιπροσωπεύει ποσοστό αύξησης κατά 19% έναντι του 2016.

Αναφορικά με τις εθνικότητες, η Γερμανία καταγράφει αύξηση θέσεων 46%, η Αυστρία 84% και η Ελβετία 26%. Υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης όμως εμφανίζει ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων και από τη Γαλλία (+48%), τη Δανία (+29%) και την Τσεχία (+28%), πράγμα που αυτομάτως μεταφράζεται σε περισσότερους τουρίστες το 2017.

Το έντονο ενδιαφέρον από τις βασικές αγορές, δηλαδή την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, προκαλεί αρκετή ικανοποίηση στους τουριστικούς πράκτορες, σε σημείο να υπογραμμίζουν ότι, αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και το επόμενο διάστημα, τότε το 2017 θα είναι «η χρονιά της Ελλάδας».

Όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, «σε επίπεδο προκρατήσεων απ’ όλες τις αγορές, όντως τα νούμερα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όπου και πάλι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «οι αριθμοί είναι λίγο παραπλανητικοί, αλλά σίγουρα δείχνουν την τάση». Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει μια ανταγωνιστική χώρα, η οποία, τη στιγμή που όλη η γειτονιά μας υποφέρει με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αποπνέει ασφάλεια».

Ο κ. Βαμιεδάκης κατέληξε ότι «πρέπει, ωστόσο, να είμαστε συγκρατημένοι, διότι ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε όλα αυτά, που τώρα ακούγονται πολύ θετικά, έχει αρκετές λακκούβες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, εκτιμώντας τις εξελίξεις και τα όσα θετικά μέχρι στιγμής ακούγονται για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε πως συνολικά εμφανίζεται μια τάση και ένα ποσοστό της τάξης του 5-10% αύξηση και στις προκρατήσεις και στις κλίνες και στις αεροπορικές θέσεις.

Τα νούμερα αυτά όμως δεν πρέπει να μας ενθουσιάζουν και να μας κάνουν να θριαμβολογούμε, διότι υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά.

Αυτός που κάνει μια προκράτηση είναι ότι δίνει μια προκαταβολή για να εξασφαλίσει την έκπτωση. Αν έως τη στιγμή που θα πληρώσει συνολικά το πακέτο του έχει συμβεί κάτι στον προορισμό που αρχικά έχει διαλέξει, το οποίο μπορεί να τον φοβίσει, θα επιλέξει να πάει αλλού.

Όπως είχε γίνει πέρυσι στην Τουρκία, που είχαν +50% στις προκρατήσεις και τελικά έκλεισαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με -70%. Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι και ας συνεχίσουμε την προσπάθεια».

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: rethemnosnews.gr