imerisia.gr*

atlmq_phototour228Ως τη χρονιά με τις μεγάλες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό, περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, το 2017, ωστόσο σημείωσε ότι «μέρα με τη μέρα τα δεδομένα αλλάζουν» και οι ακριβείς προβλέψεις είναι πρόωρες.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Ρέτσος, προχωρώντας σε έναν απολογισμό της τουριστικής χρονιάς του 2016 υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στη λίστα των επιλογών των ξένων τουριστών για διακοπές. «Έχουμε καλό προϊόν και οι ξένοι ζητάνε Ελλάδα». Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, «πλέον δεν θα πρέπει να μετράμε νούμερα αφίξεων, “κεφάλια” τουριστών που μας επισκέπτονται, αφού αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα».

Αντίθετα, σημείωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνεπάγονται από τον μεγάλο αριθμό των αφίξεων για τη χώρα και συγκεκριμένα πόσα χρήματα εισπράττει η ελληνική οικονομία.

Εστιάζοντας λοιπόν στα έσοδα, εκτίμησε ότι φέτος, ενώ αρχικά, όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «μπίλια» φαινόταν ότι θα κάτσει στα 200 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με πέρυσι, τα πρόσφατα στοιχεία (που εμφανίζουν υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι) αλλάζουν τις προβλέψεις, όπως είπε, για φέτος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εσόδων σε σχέση με το 2015, θα πρέπει το επόμενο τρίμηνο τα έσοδα να κινηθούν στο +500 εκατ. ευρώ, ανάφερε ο κ. Ρέτσος. «Κάτι που φαίνεται δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», όπως είπε.

Απαντώντας στο πώς, ενώ η Ελλάδα σημειώνει και νέο ρεκόρ αφίξεων, αυτό δε μεταφράζεται σε μεγάλη άνθιση των εσόδων, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στα εξής:

Στη μείωση της διάρκειας της μέσης παραμονής των ξένων επισκεπτών, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στην αδυναμία να προσελκύσει η Ελλάδα υψηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες. Ειδικά για τον τελευταίο παράγοντα, ο κ. Ρέτσος τόνισε, ότι η κύρια μάζα αυτών, από Τουρκία και Ρωσία, επέλεξαν φέτος την Ισπανία.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: imerisia.gr