haniotika-nea.gr*

αρχείο λήψηςΕντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του Νομού Χανίων για το ζήτημα της ενοικίασης καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, σχετική επιστολή έστειλαν προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τους δύο έταιρους βουλευτές του Νομού Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Στην επιστολή της η Ενωση Ξενοδόχων, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης και ο γραμματέας Κυριάκος Παπαδάκης, υποστηρίζει ότι «ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λπ. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο».
Οι ξενοδόχοι αναφέρονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνεται μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων «χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά». Χαρακτηριστικά στην επιστολή σημειώνουν οι ξενοδόχοι πως «σύμφωνα με μέλη μας, οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της “Airbnb” και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων».

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑ Ε.Ο.Τ.
Η Ενωση υποστηρίζει ότι «εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα, αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας» σημειώνοντας πως αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες.
Οι Χανιώτες ξενοδόχοι προτείνουν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές μόνο με άδεια Ε.Ο.Τ., τονίζοντας την ανάγκη τήρηση κανόνων πυροπροστασίας, υγιεινής κ.λπ.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: haniotika-nea.gr